Television Centre, Leeds

This project involved the conversion of scene docks areas into studio facilities in order to enable the relocation of the popular ITV serial drama “Emmerdale”.

The scheme included the design of audio and visual control rooms, dimmer rooms and data storage facilities for the new digital recording television studios. ECS designed the cooling systems within the television studios, including all associated acoustic requirements, and developed mechanical ventilation systems with the appropriate acoustic treatments.

During the design, ECS liaised closely with ITV production and set designers regarding studio lighting arrangements and the specification of dimmer equipment, which was linked to the visual control rooms.

ECS also liaised closely with specialist suppliers regarding fit-out television wiring systems. These state-of-the-art studio facilities were delivered on time, resulting in a seamless changeover with no loss of production.